Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php on line 91

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-config.php:91) in /home/colorizedspz/ftp/metropolitan/www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1758
{"id":3915,"date":"2022-05-24T19:30:03","date_gmt":"2022-05-24T17:30:03","guid":{"rendered":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/?p=3915"},"modified":"2022-05-24T19:32:30","modified_gmt":"2022-05-24T17:32:30","slug":"orientalne-przyprawy-w-polskiej-kuchni","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/2022\/05\/24\/orientalne-przyprawy-w-polskiej-kuchni\/","title":{"rendered":"Orientalne przyprawy w polskiej kuchni"},"content":{"rendered":"\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t

Orientalne przyprawy w polskiej kuchni<\/h1>\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\"\"\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\"Wasz\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\tWasz Pasibrzuch\t\t\t\t\t\t<\/h6>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\n\t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t
\n\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t
\n\t\t\t\t\t\t\t\t
\n\t\t\t\t

Obecnie egzotyczne i\u00a0kiedy\u015b drogie produkty z\u00a0Azji czy Ameryki Po\u0142udniowej s\u0105 coraz \u0142atwiej dost\u0119pne i\u00a0staj\u0105 si\u0119 bardziej powszechne. Dotyczy to r\u00f3wnie\u017c przypraw, kt\u00f3re traktowane by\u0142y jako cenna waluta i\u00a0synonim bogactwa. Nam kojarz\u0105 si\u0119 ze smacznym i\u00a0aromatycznym posi\u0142kiem. Jak wykorzysta\u0107 potencja\u0142 egzotycznych przypraw w\u00a0polskiej kuchni? Skorzystaj z\u00a0naszych wskaz\u00f3wek!<\/strong><\/p>

Chilli<\/strong>
Tej ostrej pi\u0119kno\u015bci chyba nikomu nie trzeba przedstawia\u0107. Nie ka\u017cdy jest mi\u0142o\u015bnikiem jej smaku, ale ka\u017cdy j\u0105 zna. R\u00f3\u017cne odmiany charakteryzuj\u0105 si\u0119 innym stopniem ostro\u015bci. Polska wersja papryczki chilli jest wr\u0119cz s\u0142odka. Przyprawa ta podkre\u015bla smak zar\u00f3wno da\u0144 mi\u0119snych, jak i\u00a0warzywnych. Doskonale nadaje si\u0119 do zup, da\u0144 obiadowych, sa\u0142atek, past i\u00a0kanapek. Coraz cz\u0119\u015bciej ostra papryczka wykorzystywana jest r\u00f3wnie\u017c do przyrz\u0105dzania deser\u00f3w, szczeg\u00f3lnie ze wzgl\u0119du na jej intryguj\u0105ce po\u0142\u0105czenie z\u00a0czekolad\u0105. Warto pami\u0119ta\u0107, \u017ce najostrzejsze w\u00a0smaku s\u0105 pestki, dlatego nale\u017cy je starannie usuwa\u0107 podczas obierania i\u00a0krojenia chilli.<\/p>

Czarnuszka<\/strong>
Te ma\u0142e czarne nasionka kryj\u0105 w\u00a0sobie niesamowicie intensywny i\u00a0charakterystyczny aromat. Wystarczy potrze\u0107 je w\u00a0d\u0142oniach, by poczu\u0107 wszystkie akcenty. Maj\u0105 gorzkawy posmak, jednak wystarczy je delikatnie podpra\u017cy\u0107 lub podgrza\u0107, by goryczka znikn\u0119\u0142a. Czarnuszka najcz\u0119\u015bciej wykorzystywana jest do wypiek\u00f3w. Doskonale podkre\u015bla aromat \u015bwie\u017cego pieczywa. Z\u00a0powodzeniem mo\u017cna j\u0105 dodawa\u0107 do da\u0144 z\u00a0ziemniakami, jajkami i\u00a0pomidorami. Jajecznica czy zupa pomidorowa zyskaj\u0105 charakteru i\u00a0pazura dzi\u0119ki nawet niewielkiemu dodatkowi czarnuszki. Pra\u017conymi nasionami mo\u017cna posypywa\u0107 r\u00f3wnie\u017c kanapki zamiast pieprzem.<\/p>

Kozieradka<\/strong>
Podobnie jak czarnuszka charakteryzuje si\u0119 lekko gorzkawym posmakiem, kt\u00f3ry znika po pra\u017ceniu. Jest przypraw\u0105 niezwykle uniwersaln\u0105. Mo\u017cna j\u0105 dodawa\u0107 do sa\u0142atek, zup, twaro\u017cku, nabia\u0142u, mi\u0119s, ryb, makaronu, potraw z\u00a0warzyw, zapiekanek, sos\u00f3w, a\u00a0tak\u017ce da\u0144 z\u00a0warzyw str\u0105czkowych. Kozieradka jest wykorzystywana r\u00f3wnie\u017c do piklowania warzyw. Mo\u017cna j\u0105 oczywi\u015bcie doda\u0107 do naszych tradycyjnych og\u00f3rk\u00f3w kiszonych. Doskonale podkre\u015bli ich smak i\u00a0nadaje nowego wymiaru.<\/p>

Trawa cytrynowa<\/strong>
Najcz\u0119\u015bciej jest wykorzystywana w\u00a0kuchni tajskiej. Charakteryzuje si\u0119 orze\u017awiaj\u0105cym cytrynowym smakiem z\u00a0korzenn\u0105 nut\u0105. W\u00a0odr\u00f3\u017cnieniu od cytrus\u00f3w nie jest w\u00a0og\u00f3le kwa\u015bna. Do cel\u00f3w kulinarnych wykorzystuje si\u0119 wy\u0142\u0105cznie stwardnia\u0142e, bia\u0142e cz\u0119\u015bci \u0142odygi. Traw\u0119 cytrynow\u0105 najlepiej kupowa\u0107 \u015bwie\u017c\u0105 – jest smaczniejsza i\u00a0bardziej aromatyczna. Mo\u017cna j\u0105 naby\u0107 w\u00a0wi\u0119kszej ilo\u015bci, poniewa\u017c bezproblemowo znosi mro\u017cenie. \u015awietnie nadaje si\u0119 do lemoniad i\u00a0koktajli, a\u00a0tak\u017ce do lekkich zup oraz da\u0144 obiadowych. Orze\u017awiaj\u0105cy smak trawy cytrynowej sprawia, \u017ce jest ch\u0119tnie spo\u017cywana nawet w\u00a0upalne dni.<\/p>

Kumin<\/strong>
Inna jego nazwa to kmin rzymski, przez co wielu kojarzy si\u0119 on z\u00a0kminkiem. Podobie\u0144stwo nazwy nie idzie w\u00a0parze ze smakiem i\u00a0aromatem. Obie przyprawy diametralnie si\u0119 r\u00f3\u017cni\u0105. Kumin znany jest z\u00a0podkr\u0119cania ciep\u0142a da\u0144, ale bez r\u00f3wnoczesnego podnoszenia ich ostro\u015bci. Z\u00a0tego wzgl\u0119du cz\u0119sto stosuje si\u0119 go zamiast pieprzu. Kmin rzymski jest sk\u0142adnikiem mieszanek takich jak garam masala czy curry. Jest przypraw\u0105 uniwersaln\u0105, kt\u00f3ra wydobywa smak potrawy i\u00a0dodaje jej charakteru. Mo\u017ce by\u0107 stosowany praktycznie do wszystkiego. Podobnie, jak w\u00a0przypadku innych orientalnych dodatk\u00f3w, kumin zmienia sw\u00f3j smak po pra\u017ceniu na patelni.<\/p>

Kardamon<\/strong>
Doskonale znaj\u0105 go mi\u0142o\u015bnicy kawy. Jest ceniony za korzenny smak z\u00a0lekko \u017cywicznym aromatem. Nasiona kardamonu mog\u0105 mie\u0107 dwa kolory – zielony lub czarny. W\u00a0tym drugim wyra\u017anie wyczuwalna jest nuta mi\u0119ty. Ma on r\u00f3wnie\u017c bardziej gorzkawy posmak ni\u017c zielony. Kardamon najcz\u0119\u015bciej stosowany jest do aromatyzowania kawy oraz herbaty. Doskonale komponuje si\u0119 z\u00a0dodatkiem go\u017adzik\u00f3w, dzi\u0119ki czemu podkre\u015bla smak deser\u00f3w. Szczeg\u00f3lnie tych z\u00a0kawowym akcentem. Korzenny smak kardamonu sprawdza si\u0119 r\u00f3wnie\u017c w\u00a0daniach obiadowych typu curry.<\/p>

Orientalne przyprawy warto stosowa\u0107 nawet w\u00a0codziennej kuchni. Nadadz\u0105 one wyrazisto\u015bci i\u00a0pazura nawet najzwyklejszym i\u00a0najprostszym daniom. Doskonale komponuj\u0105 si\u0119 z\u00a0powszechnie stosowanymi przyprawami i\u00a0z daniami z\u00a0r\u00f3\u017cnych zak\u0105tk\u00f3w \u015bwiata. Ich dodatek mo\u017ce nada\u0107 nowego wymiaru naszym tradycyjnym daniom. Bigos z\u00a0nut\u0105 chilli i\u00a0kuminu?\u00a0Ch\u0142odnik z\u00a0traw\u0105 cytrynow\u0105? Zupa pomidorowa z\u00a0kozieradk\u0105? Jajecznica z\u00a0czarnuszk\u0105? Brzmi zach\u0119caj\u0105co, a\u00a0przede wszystkim smacznie!<\/p>\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t<\/section>\n\t\t\t\t\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t\t<\/div>\n\t\t\t\t\t<\/div>\n\t\t","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Obecnie egzotyczne i\u00a0kiedy\u015b drogie produkty z\u00a0Azji czy Ameryki Po\u0142udniowej s\u0105 coraz \u0142atwiej dost\u0119pne i\u00a0staj\u0105 si\u0119 bardziej powszechne. Dotyczy to r\u00f3wnie\u017c przypraw, kt\u00f3re traktowane by\u0142y jako cenna waluta i\u00a0synonim bogactwa. Nam kojarz\u0105 si\u0119 ze smacznym i\u00a0aromatycznym posi\u0142kiem. Jak wykorzysta\u0107 potencja\u0142 egzotycznych przypraw w\u00a0polskiej kuchni? Skorzystaj z\u00a0naszych wskaz\u00f3wek! ChilliTej ostrej pi\u0119kno\u015bci chyba nikomu nie trzeba przedstawia\u0107. Nie […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":3917,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"elementor_header_footer","format":"standard","meta":[],"categories":[56,51],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3915"}],"collection":[{"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3915"}],"version-history":[{"count":4,"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3915\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3920,"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3915\/revisions\/3920"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3917"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3915"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3915"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/metropolitansilesia.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3915"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}